Percentage: a proposal for Elementary School of Mathematical Modeling from the caloric control of food

Authors

  • Karen Regina Michelon Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (URI), Campus Santo Ângelo Santo Ângelo, RS http://orcid.org/0000-0001-7579-8422
  • Graciela Paz Meggiolaro Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS), Campus Cerro Largo, Cerro Largo, RS; Faculdade Santo Ângelo (FASA), Santo Ângelo, RS http://orcid.org/0000-0001-8294-2787

DOI:

https://doi.org/10.35819/remat2020v6i1id3480

Keywords:

Modeling, Elementary School, Percentage

Abstract

This article presents Mathematical Modeling as a methodological possibility in Elementary School, in which the student is the agent in the construction of knowledge. It is a proposal that can be made with students of 7th grade of elementary school and aims to investigate through the reality of the student, the caloric control of food consumed daily, contributing significantly in learning the concepts of percentage. We present a modeling activity that makes it possible to discuss the concept of percentage with an approach related to the calories of the foods they eat. Thus, we approach a situation that is very present in the daily lives of students. From this theme, we developed a modeling situation that allows discussing percentage using contexts of the student's daily life.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Karen Regina Michelon, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões (URI), Campus Santo Ângelo Santo Ângelo, RS

Licenciada em Matemática pela Universidade Regional Integrada do alto Uruguai e das Missões (URI) Campus Santo Ângelo, bolsista pelo Programa Institucional de Bolsas de Iniciação à Docência (PIBID), desde setembro de 2014 até 2018, e atualmente professora no Estado do Rio Grande do Sul.

Graciela Paz Meggiolaro, Universidade Federal da Fronteira Sul (UFFS), Campus Cerro Largo, Cerro Largo, RS; Faculdade Santo Ângelo (FASA), Santo Ângelo, RS

Graduação em Física - Licenciatura pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (2008), Mestrado em Educação nas Ciências pela Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul (2012), Doutorado em Ensino de Ciências e Matemática pela Universidade Luterana do Brasil (2019) e Pós-doutorado em andamento no Programa de Pós-Graduação em Ensino de Ciências da Universidade Federal da Fronteira Sul. Atualmente é professora da Faculdade Santo Ângelo e professora substituta da Universidade Federal da Fronteira Sul - Campus Cerro Largo.

Published

2019-12-30

How to Cite

MICHELON, K. R.; MEGGIOLARO, G. P. Percentage: a proposal for Elementary School of Mathematical Modeling from the caloric control of food. REMAT: Revista Eletrônica da Matemática, Bento Gonçalves, RS, v. 6, n. 1, p. 1–16, 2019. DOI: 10.35819/remat2020v6i1id3480. Disponível em: https://periodicos.ifrs.edu.br/index.php/REMAT/article/view/3480. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Ensino de Matemática